Bomen vellen

U kunt rekenen op Treeworker voor het vakkundig vellen van zieke bomen of exemplaren die moeten plaatsmaken voor bebouwing. Wij verwijderen ook hoogstammige of gevaarlijk overhangende bomen die schade kunnen berokkenen aan daken en auto’s of gevoelig zijn aan windworp. U kan Treeworker ook inschakelen voor het vellen en behandelen van:

 • bomen die schade ondervinden door een verontreinigde bodem
 • bomen die aangetast zijn door boomplagen zoals letterzetters, schimmels, infecties en zwammen zoals de tonderzwam
 • bomen met wortelrot, top-, blad-of taksterfte.

Snel en efficiënt bomen vellen? Huur onze machines!

Treeworker is dé specialist in grote ontbossingswerken en het machinaal vellen van bomen op risicovolle en moeilijk bereikbare plaatsen zoals drukke wegen, in parken of langs waterwegen.

Wij beschikken over een uitgebreid machinepark met op maat gemaakte componenten waardoor het machinaal snoeien, vellen en transporteren van bomen op moeilijk bereikbare plaatsen of in dichtbebouwde gebieden, steeds veilig en efficiënt verloopt.

Alle machines huurt u ook de diensten van een gecertificeerd machinist die van aanpakken weet! 

Letterzetter bestrijden

Wat is een letterzetter?

De letterzetter is een klein kevertje dat een ravage aanricht in naaldbossen over heel Europa, voornamelijk bij de fijnspar. Het beestje is slechts 4,5 à 5 millimeter groot en kruipt onder de bast van de boom. De letterzetter dankt zijn naam aan het typisch gangpatroon dat hij graaft onder de schors en dat veel wegheeft van hiërogliefen.

De mannelijke exemplaren viseren verzwakte naaldbomen en boren zich een weg door de schors. Ze nestelen zich in een zogeheten ‘paarkamer’ en scheiden een chemisch stofje af om vrouwelijke letterzetters te lokken. Na de paring vreten de vrouwelijke kevers enkele verticale gangen onder de bast waarin ze hun eitjes leggen. Daaruit komen larven die op hun beurt, vanuit het spoor van de moederkever, horizontale vertakkingen graven. Ze voeden zich aan de onderbroken sapstroom van de boom, waardoor deze uiteindelijk uitdroogt en sterft.

Heel wat bomen worden kwetsbaar en verzwakken door de milde winters en droge zomers van de laatste jaren. Door de verminderde harsproductie, het natuurlijke afweersysteem tegen insecten, kan de letterzetter makkelijker de bast perforeren. De larven van deze bastkever richten vooral ernstige schade aan bij boomsoorten als de zilverspar, fijnspar, douglasspar, zwarte den, weymouthden, grove den, conifeer, lork en lariks.

Hoe letterzetter herkennen?

Een boom die aangetast is door de letterzetter kunt u herkennen aan:

 • een kalende top
 • naaldverlies
 • een bruine verkleuring van de kruin
 • de aanwezigheid van gelig boormeel rondom de stam
 • het afbladderen van de schors
 • een verende verpulverde bast
 • de aanwezigheid van kleine gaatjes (het gangenstelsel)
 • de aantrok van spechten en boomklevers, de natuurlijke vijanden van de letterzetter.

Wat te doen tegen letterzetter?

Snel optreden en de aangetaste bomen tijdig laten vellen, ontschorsen en verwijderen van stormhout (omgevallen bomen) op het terrein voorkomt verdere besmetting. Merkt u sporen van letterzetter? Aarzel niet en contacteer Treeworker!